Lotyšsko a Estónsko nechcú účasť Gazpromu v projekte LNG terminálu

22.02.2013 Celý región

Riga 21. februára (TASR) - Spoločnosti vo vlastníctve ruského plynárenského koncernu Gazprom by sa nemali podieľať na výstavbe žiadneho terminálu na skvapalnený plyn v pobaltských krajinách, nakoľko cieľom takéhoto projektu je zníženie závislosti regiónu od dovozu energií z Ruska. Oznámili to dnes zástupcovia Lotyšska a Estónska. Informovala o tom agentúra Reuters.

Fínska plynárenská spoločnosť Gasum a firma Vorguteenus z Estónska (v obidvoch má Gazprom podiel) začiatkom tohto týždňa podpísali dohodu o podpore výstavby LNG terminálu vo fínskom meste Inkoo, ktorý by sa prepojil plynovodom s estónskym prístavným mestom Paldiski.

Tallin a Riga však dnes plán spochybnili. "Estónsko bude ochotné podporovať výstavbu terminálu len pod podmienkou, že spoločnosti nebudú závislé od súčasného monopolného dodávateľa plynu," citovali miestne médiá estónskeho ministra hospodárstva Juhana Partsa.

Podobne sa vyjadril aj lotyšský minister hospodárstva Daniels Pavluts, ktorý pre agentúru Reuters povedal, že cieľom projektu LNG terminálu je zabezpečenie skutočnej alternatívy v dodávkach plynu pre región. "To znamená, že podporíme jedine také riešenia, ktoré nie sú prepojené so súčasným dodávateľom zemného plynu," uviedol Pavluts.
 

Vyberte región